Jeżeli masz pytania, zadzwoń: 728-310-614

Babeczki z malinami i jeżynami


Czas przygotowania: 35 min.

Składniki:

  • 12 dag mąki orkiszowej
  • 8 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki dobrej jakości kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 10 łyżek cukru
  • 180 ml świeżo parzonej kawy
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5–6 dag gorzkiej czekolady
  • 40 dag malin i jeżyn łącznie
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC, blachę wykładamy foremkami. W misce łączymy składniki, dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę, ciastem wypełniamy foremki. Na każdej babeczce kładziemy po kilka owoców i pozostałe kostki czekolady.

Pieczemy przez 20–25 min. Wyjmujemy muffiny i pozostawiamy w formie na parę minut. Po wyjęciu z formy oprószamy cukrem pudrem.

Ciasteczka z ziemniakami.


Czas przygotowania: 80 min.

Składniki:

  • ziemniaki 120 g (mogą być z dnia poprzedniego)
  • cukier muscovado 80 g
  • białka 1 szt.
  • orzechy laskowe 180 g
  • dżem owocowy 1 łyżka stołowa (np. morelowy)
  • mąka orkiszowa 1/2 łyżki stołowej
  • przyprawa do piernika 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka stołowa
  • wafle 40 szt. (średnica 4cm)
  • gorzka czekolada 250 g

WYKONANIE

Obierz ziemniaki, ugotuj, przeciśnij przez praskę. Dodaj cukier muscovado, białko, posiekane orzechy laskowe, dżem morelowy, mąkę orkiszową, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Zmiksuj na blasze, rozłóż pergamin i ułóż na nim wafle. Masę korzenną przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na wafle.

Pieczemy 18–20 min w 180°C. Pozostawiamy do wystudzenia, rozpuszczamy czekoladę, ziemniaki zanurzamy w płynnej czekoladzie. Umieszczamy je na pergaminie i pozostawiamy, aby stężały. Posypujemy pozostałą czekoladą

Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu, nawet do 3 tygodni.

Pizza


Czas przygotowania: 12 min.

Składniki (na dwie pizze):

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki letniej wody1
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • drożdże
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • płaska łyżeczka oregano
  • troszkę cukru brązowego

WYKONANIE:

Mąkę wsypać do miski, drożdże rozrobić w wodzie z cukrem, wlać do mąki, pozostawić aż zaczną rosnąć (ok 5 min), dodać olej i sól i dokładnie wyrobić, uformować kulę. Odstawić pod przykryciem (najlepiej pod wilgotną ściereczką) w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Przygotować sos: czosnek podsmażyć, dodać pomidory przyprawić. Zostawić na małym ogniu na ok. 15-20 min, tak by sos zgęstniał.

Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować (można też rozłożyć rękoma) na papierze do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym. Nałożyć składniki (w zależności, z czym mamy ochotę mieć pizze, pamiętając tylko, że mozarellę nakładamy na spód od razu na sos).

Pizzę można przygotowałć z cebulą czerwoną, szynką, kaparami oraz rukolą i pomidorkami koktajlowymi (te dwa składniki nakładamy już po upieczeniu).

Przygotowane pizze wstawić do nagrzanego do 240 C piekarnika i piec ok. 12 min.

Bułki orkiszowo-kukurydziane


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru
  • 300 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

WYKONANIE:

Do miski wsypać mąkę pszenną, orkiszową i kukurydzianą, dodać sól, wymieszać i zrobić dołek. Wlać do niego oliwę. Z lekko ciepłej wody drożdży i cukru zrobić rozczyn. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać do dołka. Wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

Po tym czasie szybko zagnieść, podzielić na równe kawałki, uformować kuleczki i ułożyć na blaszce, na której będą się piekły. Zostawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Posmarować mlekiem (można obsypać ziarnami).

Piec 20 minut w 200 stopniach. Ostudzić na kratce. Bułki najlepiej smakują pierwszego i drugiego dnia. Pasują do słodkich jak i słonych dodatków

Gofry orkiszowe


Gofry orkiszowe

Składniki:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody lub mleka
  • łyżka oleju
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru

WYKONANIE:

Wszystkie składniki umieść w misce, zmiksować. Wlać ciasto do rozgrzanej tortownicy. Wypiekać gofry przez 7-10 minut