Babeczki z malinami i jeżynami
Czas przygotowania: 35 min.
Składniki:
- 12 dag mąki orkiszowej
- 8 dag mąki pszennej
- 4 łyżki dobrej jakości kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 80 ml oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 10 łyżek cukru
- 180 ml świeżo parzonej kawy
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5–6 dag gorzkiej czekolady
- 40 dag malin i jeżyn łącznie
- 5 dag gorzkiej czekolady
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC, blachę wykładamy foremkami. W misce łączymy składniki, dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę, ciastem wypełniamy foremki. Na każdej babeczce kładziemy po kilka owoców i pozostałe kostki czekolady.
Pieczemy przez 20–25 min. Wyjmujemy muffiny i pozostawiamy w formie na parę minut. Po wyjęciu z formy oprószamy cukrem pudrem.
Ciasteczka z ziemniakami.
Czas przygotowania: 80 min.
Składniki:
- ziemniaki 120 g (mogą być z dnia poprzedniego)
- cukier muscovado 80 g
- białka 1 szt.
- orzechy laskowe 180 g
- dżem owocowy 1 łyżka stołowa (np. morelowy)
- mąka orkiszowa 1/2 łyżki stołowej
- przyprawa do piernika 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1 łyżka stołowa
- wafle 40 szt. (średnica 4cm)
- gorzka czekolada 250 g
WYKONANIE
Obierz ziemniaki, ugotuj, przeciśnij przez praskę. Dodaj cukier muscovado, białko, posiekane orzechy laskowe, dżem morelowy, mąkę orkiszową, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Zmiksuj na blasze, rozłóż pergamin i ułóż na nim wafle. Masę korzenną przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na wafle.
Pieczemy 18–20 min w 180°C. Pozostawiamy do wystudzenia, rozpuszczamy czekoladę, ziemniaki zanurzamy w płynnej czekoladzie. Umieszczamy je na pergaminie i pozostawiamy, aby stężały. Posypujemy pozostałą czekoladą
Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu, nawet do 3 tygodni.
Pizza
Czas przygotowania: 12 min.
Składniki (na dwie pizze):
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki letniej wody1
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- drożdże
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- szczypta ostrej papryki
- płaska łyżeczka oregano
- troszkę cukru brązowego
WYKONANIE:
Mąkę wsypać do miski, drożdże rozrobić w wodzie z cukrem, wlać do mąki, pozostawić aż zaczną rosnąć (ok 5 min), dodać olej i sól i dokładnie wyrobić, uformować kulę. Odstawić pod przykryciem (najlepiej pod wilgotną ściereczką) w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Przygotować sos: czosnek podsmażyć, dodać pomidory przyprawić. Zostawić na małym ogniu na ok. 15-20 min, tak by sos zgęstniał.
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować (można też rozłożyć rękoma) na papierze do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym. Nałożyć składniki (w zależności, z czym mamy ochotę mieć pizze, pamiętając tylko, że mozarellę nakładamy na spód od razu na sos).
Pizzę można przygotowałć z cebulą czerwoną, szynką, kaparami oraz rukolą i pomidorkami koktajlowymi (te dwa składniki nakładamy już po upieczeniu).
Przygotowane pizze wstawić do nagrzanego do 240 C piekarnika i piec ok. 12 min.
Bułki orkiszowo-kukurydziane
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 75 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru
- 300 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
WYKONANIE:
Do miski wsypać mąkę pszenną, orkiszową i kukurydzianą, dodać sól, wymieszać i zrobić dołek. Wlać do niego oliwę. Z lekko ciepłej wody drożdży i cukru zrobić rozczyn. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać do dołka. Wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie szybko zagnieść, podzielić na równe kawałki, uformować kuleczki i ułożyć na blaszce, na której będą się piekły. Zostawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Posmarować mlekiem (można obsypać ziarnami).
Piec 20 minut w 200 stopniach. Ostudzić na kratce. Bułki najlepiej smakują pierwszego i drugiego dnia. Pasują do słodkich jak i słonych dodatków
Gofry orkiszowe
Gofry orkiszowe
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki wody lub mleka
- łyżka oleju
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
WYKONANIE:
Wszystkie składniki umieść w misce, zmiksować. Wlać ciasto do rozgrzanej tortownicy. Wypiekać gofry przez 7-10 minut
Strona 4 z 5