Jeżeli masz pytania, zadzwoń: 728-310-614

Przepisy kulinarne


CHLEB ORKISZOWY św. HILDEGARDY


SKŁADNIKI:

  • 250g mąki orkiszowej jasnej typ 630 lub 650
  • 300 g mąki orkiszowej ciemnej z pełnego przemiału
  • (można zmieszać mąkę jasną oraz pełnoziarnistą w dowolnych proporcjach)
  • 25g drożdży
  • 40g ziaren sezamu
  • 40g ziaren siemienia lnianego
  • 80g szklanki ziaren słonecznika
  • 0,4 l wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
  • Ziarna dyni do posypania chlebów

WYKONANIE:

Drożdże rozmieszać z niewielką częścią wody i cukrem. Potem wszystkie składniki wymieszać i zagnieść jednolite, gładkie ciasto.

Zostawić w wysmarowanej olejem misce, przykryte folią spożywczą do podwojenia objętości. Wyciągnąć, odpowietrzyć i włożyć do wysmarowanych tłuszczem, lub wyłożonych papierem do pieczenia) foremek.

Ta ilość ciasta wystarcza na 2 keksówki. Ciasto posypać nasionami dyni. Przykryć i pozostawić do napuszenia (około 30 minut).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Chleb wstawić do rozgrzanego piekarnika na 60 min.



CHLEB Z PRASTARYCH ODMIAN ORKISZU MIESZANY NA ZAKWASIE


SKŁADNIKI:

  • zakwas
  • 2 szklanki MĄKI ORKISZOWEJ TYP 630 ORVITA
  • 1 szklanka MĄKI z PŁASKURKI KOPYTOWO TYP 1850
  • 1 szklanka MĄKI GRYCZANEJ KOPYTOWO
  • Odrobina drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • woda
  • 1 szklanka PŁATKÓW ORKISZOWYCH ORVITA lub KOPYTOWO
  • 1 szklanka OTRĄB ORVITA lub LEGNICA
  • 1 szklanka SIEMIENIA LNIANEGO KOPYTOWO

WYKONANIE:

Wieczorem włożyć zakwas do miski, dodać 1 szklankę MĄKI ŻYTNIEJ TYP 2000 KOPYTOWO, 1 szklankę wody, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej.

Rano dodać mąki i ziarna oraz sól, dolać wody (ok. 3 szklanki) i wyrobić. Jeśli za suche dolać wody, jeśli za mokre dodać MĄKI ORKISZOWEJ TYP 630 ORVITA. Wyrabiać do momentu odrywania się od miski. Zostawić do wyrośnięcia na 2 godz.

Przełożyć do foremek – 2 keksówek. Odłożyć z ciasta jedną garść, która będzie zakwasem przy kolejnym pieczeniu chleba, zakwas włożyć do lodówki.

Odstawić na kolejną godzinę.

Włożyć do piekarnika na 200 stopni, na 1 godzinę



CHLEBEK BANANOWY


SKŁADNIKI

  • 2 duże banany
  • 1 szklanka cukru (cukier trzcinowy lub ksylitol)
  • 1,5 szklanki mąki
  • (nadaje się mąka orkiszowa ORVITA TYP 630 lub mąka z Legnicy TYP 405, a także mąka orkiszowa z Kopytowa TYP 650; świetnie sprawdza się też mąka SAMOPSZA TYP 650 i PŁASURKA TYP 650)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jaja (całe)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

WYKONANIE

Banany zmiażdżyć widelcem, mąkę przesiać i połączyć z sodą oczyszczoną, dodać cukier, jaja, olej, dobrze wymieszać.
Nie używać miksera!

  • PIEC W KEKSÓWCE ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
  • CZAS PIECZENIA 45 MIN
  • TEMPERATURA - 180 STOPNI