Jeżeli masz pytania, zadzwoń: 728-310-614

Miód manuka

 


 

Nowozelandzki miód manuka z aktywnym składnikiem – methylglyoxalu (MGO) – o znacznie wyższym stężeniu niż w zwykłych miodach – pomaga trawić, wzmacnia odporność i skutecznie walczy z groźnymi bakteriami w organizmie. O tym unikatowym owocu pszczelej pracy mówią dziś wszyscy. Także jego własności smakowe czynią „miód z drzewa herbacianego” wyjątkowym wśród naturalnych produktów. Jest pozbawiony jakichkolwiek dodatków chemicznych czy konserwantów.

Sprzedawany w Sklepie LUMEN oryginalny miód manuka przeszedł badania w laboratoriach – w Nowej Zelandii oraz w Polsce. Na każdym etapie produkcji temperatura miodu nie przekracza temperatury panującej w ulu. Ten cenny nektar nie należy do najtańszych, gdyż jego produkcja jest ściśle limitowana i kontrolowana przez odpowiednią instytucję na australijskim kontynencie.

WŁAŚCIWOŚCI

Cechą wyróżniającą miód manuka spośród innych miodów jest znacznie wyższe stężenie methylglyoxalu – czynnego składnika o działaniu prozdrowotnym. W zwykłym miodzie nie znajdziemy tej substancji więcej niż 10 mg na 1 kg. Miód manuka zawiera natomiast od 100 do 550 mg methylglyoxalu na 1 kg. Składnika tego jest w miodzie na tyle dużo, że niektórzy specjaliści mówią o trwałej dobroczynnej aktywności przysmaku z Kraju Kiwi.

Specjaliści zauważyli, że miód o stężeniu MGO 400+ wykazuje wyraźne właściwości lecznicze. W naszym Sklepie LUMEN można kupić miód właśnie o stężeniu MGO 400+ (250g lub 500g), a na zamówienie także MGO 500+ (250g lub 500g). Symbol „+” oznacza w tym przypadku, że minimalna wartość MGO jest 400 (lub 500), a często jest większa.

ZASTOSOWANIE

Miód manuka dobrze wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, reguluje florę bakteryjną jelit, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, zespołu jelita nadwrażliwego i refluksu. Znacząco wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza leczenie trądziku młodzieńczego i różowatego.

Skutecznie walczy z bateriami gronkowca i paciorkowca, dlatego przeciwdziała zapaleniu zatok, gardła, błony śluzowej nosa, infekcjom przewodu pokarmowego. Jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na gojenie się ran czy odleżyn. Pomaga pozbyć się egzemy.

Dzięki substancjom antybakteryjnym miód manuka przyspiesza powstawanie dobroczynnych bakterii jelitowych, zwalczając zarazem bakterie chorobotwórcze w przewodzie pokarmowym, jak np. Helicobacter pylori. Skutecznie wspomaga leczenie bóli brzucha, wzdęć, kolek jelitowych, nudności, zgag, wrzodów żołądka itp. Obniża stężenie kwasu solnego i wspomaga regenerację uszkodzonej błony śluzowej żołądka. Miód może być z powodzeniem stosowany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci – starsze niż 12 miesięcy.

Naturalny miód manuka zazwyczaj spożywa się jak każdy inny miód – na przykład 1–2 łyżeczki rano, na czczo, około 20 minut przed posiłkiem. Jak każdy inny miód nie jest zalecany osobom uczulonym na produkty pszczelego pochodzenia.