CHLEB ORKISZOWY św. HILDEGARDY
SKŁADNIKI:
- 250g mąki orkiszowej jasnej TYP 630 lub 650
- 300 g mąki orkiszowej ciemnej z pełnego przemiału
- (można zmieszać mąkę jasną oraz pełnoziarnistą w dowolnych proporcjach)
- 25g drożdży
- 40g ziaren sezamu
- 40g ziaren siemienia lnianego
- 80g szklanki ziaren słonecznika
- 0,4 l wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
- Ziarna dyni do posypania chlebów
WYKONANIE:
Drożdże rozmieszać z niewielką częścią wody i cukrem. Potem wszystkie składniki wymieszać i zagnieść jednolite, gładkie ciasto.
Zostawić w wysmarowanej olejem misce, przykryte folią spożywczą do podwojenia objętości. Wyciągnąć, odpowietrzyć i włożyć do wysmarowanych tłuszczem, lub wyłożonych papierem do pieczenia) foremek.
Ta ilość ciasta wystarcza na 2 keksówki. Ciasto posypać nasionami dyni. Przykryć i pozostawić do napuszenia (około 30 minut).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Chleb wstawić do rozgrzanego piekarnika na 60 min.
CHLEB Z PRASTARYCH ODMIAN ORKISZU MIESZANY NA ZAKWASIE
SKŁADNIKI:
- ZAKWAS
- 2 szklanki MĄKI ORKISZOWEJ TYP 630 ORVITA
- 1 szklanka MĄKI z PŁASKURKI KOPYTOWO TYP 1850
- 1 szklanka MĄKI GRYCZANEJ KOPYTOWO
- Odrobina drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- woda
- 1 szklanka PŁATKÓW ORKISZOWYCH ORVITA lub KOPYTOWO
- 1 szklanka OTRĄB ORVITA lub LEGNICA
- 1 szklanka SIEMIENIA LNIANEGO KOPYTOWO
WYKONANIE:
Wieczorem włożyć zakwas do miski, dodać 1 szklankę MĄKI ŻYTNIEJ TYP 2000 KOPYTOWO, 1 szklankę wody, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
Rano dodać mąki i ziarna oraz sól, dolać wody (ok. 3 szklanki) i wyrobić. Jeśli za suche dolać wody, jeśli za mokre dodać MĄKI ORKISZOWEJ TYP 630 ORVITA. Wyrabiać do momentu odrywania się od miski. Zostawić do wyrośnięcia na 2 godz.
Przełożyć do foremek – 2 keksówek. Odłożyć z ciasta jedną garść, która będzie zakwasem przy kolejnym pieczeniu chleba, zakwas włożyć do lodówki.
Odstawić na kolejną godzinę.
Włożyć do piekarnika na 200 stopni, na 1 godzinę
CHLEBEK BANANOWY
SKŁADNIKI
- 2 duże banany
- 1 szklanka cukru (cukier trzcinowy lub ksylitol)
- 1,5 szklanki mąki
- (nadaje się mąka orkiszowa ORVITA TYP 630 lub mąka z Legnicy TYP 405, a także mąka orkiszowa z Kopytowa TYP 650; świetnie sprawdza się też mąka SAMOPSZA TYP 650 i PŁASURKA TYP 650)
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jaja (całe)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
WYKONANIE
Banany zmiażdżyć widelcem, mąkę przesiać i połączyć z sodą oczyszczoną, dodać cukier, jaja, olej, dobrze wymieszać.
Nie używać miksera!
- PIEC W KEKSÓWCE ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
- CZAS PIECZENIA 45 MIN
- TEMPERATURA - 180 STOPNI