Jeżeli masz pytania, zadzwoń: 728-310-614

Suszony zakwas żytni ekologiczny

Przepis na chleb na suszonym zakwasie:

- Nagrzać piekarnik do 210 stopni

- Formę na chleb posmaruj tłuszczem

- 100g suszonego zakwasu zalać ciepłą wodą w ilości 100ml

- pozostaw na 60 minut w ciepłym miejscu

- po tym czasie dolej 200 ml letniej wody

- dodaj 20g świeżych drożdży, szczyptę cukru (ciągle mieszając), wsyp 100g mąki żytniej 2000 oraz 100g mąki pszennej 750.

- przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na 1.5 godziny w ciepłym miejscu

- posól (łyżka stołowa), dosyp mąkę pszenną 750- ok. 100-200g

- po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika.

- do piekarnika wstawić naczynie z wodą

- wypiekać w zależności od wielkości porcji- ok.40-50 minut.

- po zakończonym pieczeniu chleb wyjąć z foremki i ostudzić

- aby nadać atrakcyjny, błyszczący wygląd skórkę po wyjęciu z pieca zrosić wodą lub posmarować białkiem

Przepis na domowy chleb

Przygotowanie:

Istotna jest proporcja kwasu do mąki:

Chleby pszenne ok. 1-2% (10 - 20 g na 1 kg mąki)

Chleby pszenno-żytnie ok. 2-3% (20 - 30 g na 1 kg mąki)

Chleby wieloziarniste ok. 3-4% (30 - 40 g na 1 kg mąki)

Chleby żytnie ok. 5 % (50 g na 1 kg mąki)

Przepis na chleb w domowym piekarniku:

  1. nagrzej piekarnik do 210 stopni
  2. formę na ciasto posmaruj tłuszczem
  3. przygotuj i odważ składniki
  4. wyrabiamy ciasto - ręcznie - około 10 min
  5. w mikserze - 5 min na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia
  7. dzielimy ciasto na porcje i formujemy
  8. zwilżamy wierzch wodą kładąc ściereczkę
  9. obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.
  10. ciasto wkładamy do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykrywamy ściereczką.
  11. odstawiamy w ciepłe miejsce na około 50 minut, objętość powinna zwiększyć się dwukrotnie
  12. po 20 minutach zraszamy wodą
  13. po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika
  14. przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem
  15. do piekarnika wstawić naczynie z wodą.
  16. wypiekać w zależności od wielkości porcji - ok.40-50 minut.
  17. po zakończonym pieczeniu chleb wyjąć z foremki i ostudzić
  18. aby nadać atrakcyjny, błyszczący wygląd skórkę, po wyjęciu z pieca zrosić wodą lub posmarować białkiem

Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą


Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą to pomysł na łatwy, odżywczy i orientalny posiłek. Taki bezmięsny obiad zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale w przepisie nie ma żadnych składników odzwierzęcych, więc to też danie dla wegan.

Czas przygotowania: 50 min.

Dla 4 osób

Składniki:

  • Czarna soczewica 200g
  • brokuły 450 g
  • tofu 180 g
  • pieprz 1 szczypta
  • mąka kukurydziana 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżka stołowa
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • korzeń imbiru 1 szt.
  • papryka chili 1 szt.
  • kurkuma 1 łyżka stołowa
  • przyprawa curry 1 łyżka stołowa
  • miso 15 g
  • mleko kokosowe 400 ml
  • passata pomidorowa 150 ml
  • szpinak 100 g
  • limonka 2 szt.
  • kolendra 4 łyżki stołowe
  • dymka 2 łyżki stołowe

Wykonanie:

Gotujemy wodę, wsypujemy czarną soczewicę. Gotujemy ją ok. 25 min. Na 5 minut przed końcem ustawiamy nad garnkiem durszlak z różyczkami brokułu, przykrywamy i gotujemy na parze. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Odcedzamy soczewicę

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C. Wędzone tofu osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i mąką kukurydzianą. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, obracając w trakcie.

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy średniej wielkości posiekaną cebulę i szklimy. Dokładamy 2 czosnek, pokrojoną papryczkę chili i posiekany 6-cm kawałek imbiru. Dusimy przez 3–4 min. Wsypujemy pełną łyżkę kurkumy oraz curry, podgrzewamy przez chwilę. Dodajemy saszetkę pasty miso, mleko kokosowe, 700 ml wody i passatę pomidorową. Gotujemy około 20 minut. Na 4 minuty przed końcem dodajemy listki szpinaku.

Przyprawiamy do smaku sokiem z limonki. Do miseczek nakładamy brokuły i soczewicę, zalewamy zupą. Dekorujemy kostkami tofu i posiekaną kolendrą i dymką.

Migdałowe ciastka z mąki z ciecierzycy


Składniki na około 9 ciastek:

  • szklanka drobnej ciecierzycy
  • pół szklanki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
  • ⅓ szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki oleju klonowego lub z agawy
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina ekstraktu z wanilii lub miąższ z połowy laski

Wykonanie:

W mniejszej misce zalej siemię lniane wodą i odstaw na chwilę. Do większej miski mąkę z ciecierzycy przesiej przez sito razem z sodą oczyszczoną, wanilią i solą. Do siemienia dodaj olej i syrop. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie wlej mokre składniki do większej miski, łącząc wszystkie składniki. Dodaj migdały

Ciasto odłóż na minimum godzinę, aż ciecierzyca wchłonie wodę i ciasto ostygnie. Piekarnik nagrzej do 170°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej małe uformowane kulki spłaszczone lekko zwilżonymi palcami. Ciastka piecz przez około 12 -15 minut. Podawaj z lekko podgrzanym mlekiem sojowym lub roztopioną czekoladą.

Placuszki orkiszowe z truskawkami


Czas przygotowania: 25 min.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki oleju
  • Około 1 szklanki pokrojonych truskawek

Wykonanie:

W jednej misce zmieszać jajka, kefir oraz olej, w drugiej mąkę pszenną, orkiszową oraz proszek do pieczenia i sodę. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Składniki obu misek wymieszać łyżką do dokładnego połączenia się składników, wsypać truskawki.

Smażyć placuszki na patelni z niewielką ilością oleju. Podawać z jogurtem waniliowym i truskawkami. Można udekorować listkami mięty lub melisy.