Suszony zakwas żytni ekologiczny
Przepis na chleb na suszonym zakwasie:
- Nagrzać piekarnik do 210 stopni
- Formę na chleb posmaruj tłuszczem
- 100g suszonego zakwasu zalać ciepłą wodą w ilości 100ml
- pozostaw na 60 minut w ciepłym miejscu
- po tym czasie dolej 200 ml letniej wody
- dodaj 20g świeżych drożdży, szczyptę cukru (ciągle mieszając), wsyp 100g mąki żytniej 2000 oraz 100g mąki pszennej 750.
- przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na 1.5 godziny w ciepłym miejscu
- posól (łyżka stołowa), dosyp mąkę pszenną 750- ok. 100-200g
- po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika.
- do piekarnika wstawić naczynie z wodą
- wypiekać w zależności od wielkości porcji- ok.40-50 minut.
- po zakończonym pieczeniu chleb wyjąć z foremki i ostudzić
- aby nadać atrakcyjny, błyszczący wygląd skórkę po wyjęciu z pieca zrosić wodą lub posmarować białkiem
Przepis na domowy chleb
Przygotowanie:
Istotna jest proporcja kwasu do mąki:
Chleby pszenne ok. 1-2% (10 - 20 g na 1 kg mąki)
Chleby pszenno-żytnie ok. 2-3% (20 - 30 g na 1 kg mąki)
Chleby wieloziarniste ok. 3-4% (30 - 40 g na 1 kg mąki)
Chleby żytnie ok. 5 % (50 g na 1 kg mąki)
Przepis na chleb w domowym piekarniku:
- nagrzej piekarnik do 210 stopni
- formę na ciasto posmaruj tłuszczem
- przygotuj i odważ składniki
- wyrabiamy ciasto - ręcznie - około 10 min
- w mikserze - 5 min na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
- ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia
- dzielimy ciasto na porcje i formujemy
- zwilżamy wierzch wodą kładąc ściereczkę
- obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.
- ciasto wkładamy do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykrywamy ściereczką.
- odstawiamy w ciepłe miejsce na około 50 minut, objętość powinna zwiększyć się dwukrotnie
- po 20 minutach zraszamy wodą
- po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika
- przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem
- do piekarnika wstawić naczynie z wodą.
- wypiekać w zależności od wielkości porcji - ok.40-50 minut.
- po zakończonym pieczeniu chleb wyjąć z foremki i ostudzić
- aby nadać atrakcyjny, błyszczący wygląd skórkę, po wyjęciu z pieca zrosić wodą lub posmarować białkiem
Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą
Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą to pomysł na łatwy, odżywczy i orientalny posiłek. Taki bezmięsny obiad zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale w przepisie nie ma żadnych składników odzwierzęcych, więc to też danie dla wegan.
Czas przygotowania: 50 min.
Dla 4 osób
Składniki:
- Czarna soczewica 200g
- brokuły 450 g
- tofu 180 g
- pieprz 1 szczypta
- mąka kukurydziana 1 łyżeczka
- olej 1 łyżka stołowa
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- korzeń imbiru 1 szt.
- papryka chili 1 szt.
- kurkuma 1 łyżka stołowa
- przyprawa curry 1 łyżka stołowa
- miso 15 g
- mleko kokosowe 400 ml
- passata pomidorowa 150 ml
- szpinak 100 g
- limonka 2 szt.
- kolendra 4 łyżki stołowe
- dymka 2 łyżki stołowe
Wykonanie:
Gotujemy wodę, wsypujemy czarną soczewicę. Gotujemy ją ok. 25 min. Na 5 minut przed końcem ustawiamy nad garnkiem durszlak z różyczkami brokułu, przykrywamy i gotujemy na parze. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Odcedzamy soczewicę
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C. Wędzone tofu osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i mąką kukurydzianą. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, obracając w trakcie.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy średniej wielkości posiekaną cebulę i szklimy. Dokładamy 2 czosnek, pokrojoną papryczkę chili i posiekany 6-cm kawałek imbiru. Dusimy przez 3–4 min. Wsypujemy pełną łyżkę kurkumy oraz curry, podgrzewamy przez chwilę. Dodajemy saszetkę pasty miso, mleko kokosowe, 700 ml wody i passatę pomidorową. Gotujemy około 20 minut. Na 4 minuty przed końcem dodajemy listki szpinaku.
Przyprawiamy do smaku sokiem z limonki. Do miseczek nakładamy brokuły i soczewicę, zalewamy zupą. Dekorujemy kostkami tofu i posiekaną kolendrą i dymką.
Migdałowe ciastka z mąki z ciecierzycy
Składniki na około 9 ciastek:
- szklanka drobnej ciecierzycy
- pół szklanki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
- ⅓ szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki oleju klonowego lub z agawy
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki ciepłej wody
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina ekstraktu z wanilii lub miąższ z połowy laski
Wykonanie:
W mniejszej misce zalej siemię lniane wodą i odstaw na chwilę. Do większej miski mąkę z ciecierzycy przesiej przez sito razem z sodą oczyszczoną, wanilią i solą. Do siemienia dodaj olej i syrop. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie wlej mokre składniki do większej miski, łącząc wszystkie składniki. Dodaj migdały
Ciasto odłóż na minimum godzinę, aż ciecierzyca wchłonie wodę i ciasto ostygnie. Piekarnik nagrzej do 170°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej małe uformowane kulki spłaszczone lekko zwilżonymi palcami. Ciastka piecz przez około 12 -15 minut. Podawaj z lekko podgrzanym mlekiem sojowym lub roztopioną czekoladą.
Placuszki orkiszowe z truskawkami
Czas przygotowania: 25 min.
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka kefiru lub maślanki
- 3 jajka
- ¼ szklanki oleju
- Około 1 szklanki pokrojonych truskawek
Wykonanie:
W jednej misce zmieszać jajka, kefir oraz olej, w drugiej mąkę pszenną, orkiszową oraz proszek do pieczenia i sodę. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Składniki obu misek wymieszać łyżką do dokładnego połączenia się składników, wsypać truskawki.
Smażyć placuszki na patelni z niewielką ilością oleju. Podawać z jogurtem waniliowym i truskawkami. Można udekorować listkami mięty lub melisy.
Strona 3 z 5