Pokrzywowy detoks
- 2 łyżki soku Salus z pokrzywy
- 250 ml soku z marchwi
- 1 banan
Zmiksuj, wymieszaj i dopraw do smaku według uznania.
fot. Olli Kilpi/Unsplash
Granat - koktajl
Składniki:
200 ml Granat-sok
Garść świeżych liści szpinaku
2 czerwone pomarańcze
Przygotowanie:
Obierz pomarańcze ze skórki,
podziel je na części,
do wysokiego naczynia wlej sok z granatu
dodaj pomarańcze, liście szpinaku,
całość zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
fot. Aleksander Sergienko/Unsplash
Ryż kokosowy z sosem żurawinowym
Unsplash
Składniki:
Suszona żurawina (garść)
20 dag świeżych owoców żurawiny
150 ml soku z żurawiny
2 łyżki ksylitolu
20 dag ryżu brązowego
250 ml mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
Zagotuj 300 ml wody.
Dodaj suszoną żurawinę.
Mieszaj do momentu uzyskania gęstego syropu.
Dodaj sok z żurawiny.
Ryż ugotuj z mlekiem kokosowym, a następnie pozostaw aż ostygnie.
Do miseczki nałóż ryż z mlekiem kokosowym i polej sosem.
Batoniki energetyczne
Składniki:
1 szklanka suszonych daktyli
1 szklanka suszonych fig
1 szklanka soku z goji
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełóż do głębokiej miski,
wlej sok z goji,
blenduj do uzyskania jednolitej masy,
wyłóż brytwankę papierem do pieczenia,
rozprowadź na niej masę (ok.1 cm grubości)
przełóż na noc do lodówki,
rano potnij na kawałki, przechowuj w lodówce.
fot. Dmytro Ostapenko/Unsplash
Ananasowy burger z Miksturą Olei Hepa
Unsplash
Składniki:
30 dag mielonej wołowiny
4 plastry ananasa
Czerwona cebula
Mikstura Olei Hepa od Dr Gaja
Garść rukoli
Pomidor
Ketchup
Sól
Pieprz
Wędzona papryka
Sposób przygotowania:
Mięso wyrabiamy z przyprawami.
Formujemy na dwa burgery i smażymy z małą ilością oliwy.
Plastry ananasa oraz cebuli podpiekamy.
Układamy kolejno ananasa, rukolę, mięso, pomidora, cebulę.
Polewamy łyżeczką Mikstury Olei Hep od Dr Gaja.
Na wierzch kładziemy drugi plaster ananasa, całość łączymy patyczkiem do szaszłyków.