Koktajl limonkowy z ProMorwą
Caglar Araz/Unsplash
Składniki:
Pęczek natki pietruszki
2 łodygi selera naciowego
Pół szklanki wody
5 kostek lodu
3 łyżki cukru trzcinowego
Saszetka ProMorwa Dr Gaja
10ml soku z limonki
2 plastry limonki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodać sok z limonki i ponownie wymieszać.
Gotowy koktajl ozdobić plastrami limonki.
Faszerowane jabłka z olejem lnianym Dr Gaja
Caroline Atwood/Unsplash
Składniki:
4 duże jabłka
2 ogórki małosolne/korniszony
2 płaty śledziowe w oleju
Jajko
Czerwona cebula
Łyżka oleju lnianego Dr Gaja
3 gałązki natki pietruszki
150 ml jogurtu greckiego
Łyżeczka musztardy sarepskiej
Szczypta soli i pieprzu
Łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Ścinamy wierzchołki jabłek.
Wydrążamy nasiona i miąższ.
Przekładamy miąższ do osobnej miseczki skraplając go sokiem z cytryny.
Płaty śledziowe kroimy w paski, ogórek, cebule i ugotowane jajka (na twardo) - w kostkę.
Mieszamy składniki.
Natkę kroimy drobno i dodajemy do miski z miąższem, jogurtem, olejem, musztardą i przyprawami.
Nakładamy farsz do jabłek i GOTOWE!
Smoothie aloesowo-szpinakowe
Składniki:
szpinak- 2 garści
winogrono bezpestkowe- garść
banan- 1 szt.
sok z cytryny
90 ml soku z aloesu
150 ml soku jabłkowego.
Sposób przygotowania:
Całość zmiksuj na gładką konsystencję. Smacznego!
Witamina C pro Dr Gaja w puddingu
Claudia Soares/Unsplash
Składniki:
4,5 łyżki nasion chia
250 ml napoju ryżowego, sojowego lub migdałowego
Kiwi
Pół mango
Garść czerwonych porzeczek
Saszetka witaminy C
Pro Dr Gaja
Sposób przygotowania:
Nasiona chia mieszamy z wybranym napojem roślinnym w szklance.
Odstawiamy do lodówki.
Następnego dnia osobno blendujemy owoce i dodajemy do każdego z nich Witaminę C Pro.
Do mniejszych słoiczków lub pucharków przekładamy masę z napojem roślinnym, następnie polewamy musem owocowym.
Naleśniki wegańskie z owsianej mąki.
2 szklanki mąki orkiszowej
2 szklanki mąki owsianej
2 łyżki proszku do pieczenia
1/4 szklanki mielonej mączki lnianej
1/2 łyżeczki soli
3 1/2 szklanki niskotłuszczowego waniliowego mleka sojowego
1/4 szklanki sosu jabłkowego
2 łyżki nektaru agawy
1 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 szklanki jagód
Wymieszaj mąkę orkiszową, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, mączkę lnianą i sól razem w dużej misce do mieszania.
Wymieszaj mleko sojowe, sojowy, nektar z agawy i ekstrakt waniliowy razem w osobnej misce.
Uformuj lejek w środku mieszaniny mąki i wlej mix mleka sojowego do środka. Mieszać, aż składniki nabiorą wilgotnej konsystencji; odstawić na 15 minut.
Natłuścić nieco olejem i podgrzać patelnię.
Chochelkę ciasta przelać na patelnię, posypać jagody na mokre ciasto i smażyć, aż utworzą się pęcherzyki z powietrzem - od 2 do 3 min. Przewrócić na drugą stronę i kontynuować do uzyskania koloru złotobrązowego z obu stron – dodatkowe 3 min.
Strona 2 z 5