Jeżeli masz pytania, zadzwoń: 728-310-614

ORKISZ - Informacje i różne porady

 


 

Spopularyzowany przez św. Hildegardę z Bingen orkisz i mąka orkiszowa – służąca m.in. detoksykacji organizmu – to dziś gwarancja wzbogacenia jadłospisu o pełnowartościowy zestaw składników odżywczych. Prastara, niemodyfikowana odmiana orkiszu jest podstawą naturalnej, zdrowej diety.


Orkisz, któremu udało się uniknąć modyfikacji genetycznych, jest pełen cennych wartości odżywczych, a nieprzetworzona mąka orkiszowa stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej mąki pszennej. Uzupełnienie diety tą mąką z pełnego przemiału współgra idealnie z zaleceniami specjalistów od żywienia.

CO KRYJE W SOBIE ORKISZ?

Zboże spopularyzowała w średniowieczu św. Hildegarda – niemiecka mistyczka i uzdrowicielka, mająca olbrzymie zasługi w innowacyjnym i naturalnym podejściu do leczenia. Niebagatelną rolę we wskazaniach benedyktynki pełnił właśnie orkisz. Jej zdaniem, było to lekkostrawne zboże, które „doskonale rozgrzewa, dodaje energii”, a w dodatku „wzmacnia umysł”.

Św. Hildegarda była entuzjastką tzw. diety orkiszowej, służącej detoksykacji organizmu, usuwaniu zbędnych toksyn i produktów przemiany materii, normalizacji pracy przewodu pokarmowego oraz wzmocnieniu układu sercowo-naczyniowego. Niebagatelny wpływ orkiszu na układ odpornościowy nie podlega dyskusji. Łagodzi objawy alergii i znacząco pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Najwartościowsze, niemodyfikowane, tradycyjne odmiany orkiszu o właściwościach leczniczych to:

  • Oberkulmer Rotkorn;
  • Schwabenkorn;
  • Frankernkorn;
  • Ostro;
  • Steiners Roter Tiroler.

Tylko te pięć odmian to prawdziwy orkisz. Reszta jest nim tylko z nazwy.

W sklepie LUMEN posiadamy największy wybór mąk z prawdziwego, niemodyfikowanego orkiszu Hildegardy. Są wśród nich trzy odmiany zalecane przez wizjonerkę z Bingen: Oberkulmer Rotkorn, Schwabenkorn, Frankenkorn.

WŁAŚCIWOŚCI

Najwartościowsze odmiany orkiszu, tak dobrze tolerowanego przez cały układ pokarmowy, zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Najważniejsze z nich to:

  • - nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy i oleinowy;
  • - fitosterole;
  • - białko o cennym składzie aminokwasowym, zawierające m. in. aminokwasy egzogenne, które musimy dostarczać wraz z dietą (leucyna, izoleucyna, treonina);
  • - witaminy z grupy B;
  • - składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, cynk, selen;
  • - beta-karoten;
  • - błonnik.

Ponadto, w orkiszu wykazano obecność takich unikatowych substancji, jak rodanoit, będący naturalnym antybiotykiem.

 

MĄKA ORKISZOWA – NA CZYM POLEGA JEJ PRZEWAGA NAD MĄKĄ PSZENNĄ?


Mąka orkiszowa, pod względem wartości odżywczych, bije mąkę pszenną na głowę. Ma więcej witamin i składników mineralnych, błonnika, białka. Mniej w niej węglowodanów. Charakteryzuje ją niski indeks glikemiczny. Co więcej, ma ciekawy, lekko orzechowy smak.

Mąka orkiszowa poprawia zdrowie i uzupełnia dietę osób w każdym wieku. Jej obecność w jadłospisie osób aktywnych fizycznie i umysłowo to niemal konieczność. Bogaty w białko orkisz wspomaga pracę mięśni podczas treningu i zapewnia ich regenerację. Wspomaga rozwój i wzrost dzieci i młodzieży. Obecne w orkiszu nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole dobrze wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Wspomagają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Z kolei witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe pomagają redukować skutki stresu.

Wspomagają pamięć i koncentrację. Cynk oraz rodanoit w orkiszu wspomagają pracę układu odpornościowego, a błonnik normalizuje procesy trawienne. Ta mąka o niskim indeksie glikemicznym doskonale sprawdza się w diecie osób cierpiących na insulinooporność czy cukrzycę, a także odchudzających się. Orkisz ma też wpływ na urodę.

Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Mąka orkiszowa zastąpić może zwykłą mąkę we wszystkich przepisach kulinarnych. Nadaje się do wypieku ciast, ciasteczek i chleba. Orkiszowy makaron to już dziś standard w zdrowej kuchni. Podobnie jak obecność orkiszu w naleśnikach i placuszkach.