Jeżeli masz pytania, zadzwoń: 728-310-614

Jak walczyć z wirusami

 


 Witaminy, minerały, mikroelementy i kwasy tłuszczowe to naturalni sprzymierzeńcy człowieka w walce z wirusami. Kluczowe dla antywirusowych strategii jest skuteczne wspomaganie układu odpornościowego. Aby to zrobić, warto zadbać o odpowiednie dawki odżywczych substancji w naszym ciele.

Witamina C, witamina D, cynk, występujący w rybach kwas tłuszczowy omega-3 oraz znany jako DHA kwas dokozaheksaenowy bez wątpienia mogą pomóc nam nie tylko skutecznie ustrzec się o infekcji związanych z wirusami, ale także wpływają na ogólne samopoczucie, a ich zbilansowana obecność w organizmie kształtuje i wytycza zdrowy styl życia.

Witamina C wpływa na wzrost i funkcję komórek odpornościowych i produkcję przeciwciał. Receptory witaminy D w komórkach odpornościowych również wpływają na ich funkcję, co dowodzi, że witamina ta pomaga organizmowi reagować na infekcję.

Specjaliści zalecają nie tylko codzienne porcje multiwitaminy, ale także codzienne dawki 200 miligramów lub więcej witaminy C. Jeśli chodzi o witaminę D, dorośli (19-65 lat) powinni przyjmować 800-2000 IU na dobę w zależności od masy ciała i pobrania witaminy D z diet, a seniorzy w wieku 65-75 lat – 800-2000 IU na dobę, także w zależności od masy ciała i pobrania witaminy D z diet.

 

Cynk i Covid-19

Cynk wpływa na metabolizm i wspomaga układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, rozrodczy oraz system odpornościowy. Odpowiedni jego poziom w organizmie przyspiesza odpowiedź immunologiczną na stan zapalny spowodowany atakiem drobnoustrojów chorobotwórczych. Buduje odporność na infekcje i choroby zakaźne. Niedobór cynku, na który cierpi około 1,5 mld ludzi na świecie, zwiększa ryzyko rozwoju chorób.

Ale czy cynk może chronić nas przed koronawirusem? Naukowcy przeanalizowali działanie tego mikroelementu zarówno w przypadku zakażenia SARS-CoV-2, jak i w zapobieganiu i leczeniu infekcji wirusowych powodujących zapalenie płuc. Rezultaty zostały opublikowane na łamach „International Journal of Molecular Medicine”. Ustalili m.in., że przeciwzapalne działanie tego mikroelementu może być pomocne w zapobieganiu zapaleniu płuc.

Właściwości cynku:

działa przeciwzapalnie (skraca czas trwania infekcji średnio o 1 dobę);

jest silnym przeciwutleniaczem, chroni przed wieloma chorobami przewlekłymi (od problemów z układem sercowo-naczyniowym po cukrzycę i nowotwory);

zmniejsza odporność na insulinę i reguluje poziom cukru we krwi;

obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu (może zapobiegać chorobom serca);

działa pozytywnie na wzrok (może spowalniać zwyrodnienie plamki żółtej);

ma dobry wpływ na skórę i chroni przed trądzikiem;

wspomaga układ rozrodczy (kobietom pomaga w regulacji cyklu miesiączkowego, a w przypadku mężczyzn zwiększa produkcję plemników i może chronić przed nowotworem prostaty).