Jeżeli masz pytania, zadzwoń: 728-310-614

Bertram

 


 

Bertram, spopularyzowany przez św. Hildegardę, jest podstawową rośliną leczniczą medycyny naturalnej. Wspiera zapobieganie wystąpieniom niedoborów żelaza oraz witamin u ludzi borykających się z anemią. Ma dobry wpływ na komórki nerwowe, skutecznie wspomaga leczenie różnych infekcji. Regularnie spożywany bertram poprawia funkcjonowanie całego organizmu oraz poprawia nastrój, pozytywnie wpływa na oczy.

Chroni organizm przed toksynami. Bertram znany jest jako pierściennik lekarski. Na terenie Polski spotkać go można jako efemerofit. Osiąga wysokość do 30 cm, ma grubą łodygę, żółte kwiaty, a jego owoce to nieoskrzydlone niełupki. Wyglądem może przypominać rumianek, jednak różni go ostry smak. Do celów leczniczych jak i w sztuce kulinarnej wykorzystuje się proszek z korzenia bertramu.

Właściwości

Już św. Hildegarda wskazywała na regenerujące działanie bertramu: zapobiega brakom składników odżywczych, głównie witamin, węglowodanów oraz białka. Poleca się go osobom zdrowym i chorym, którzy chcą oczyścić ciało z toksyn. Jest też cenioną przez smakoszy przyprawą kulinarną

Bertram zawiera alkilamidy. Obecne w roślinie substancje bioaktywne to pyretryna i pellitoryna, insulina, sezamina oraz polisacharydy i kilkanaście innych. Pierściennik lekarski zawiera także anacylinę, która charakteryzuje się właściwościami przeciwdrgawkowymi, przeciwepileptycznymi, rozkurczowymi, a także antydepresyjnymi. Bertram jest skuteczną bronią przeciwko bakteriom, pasożytom i wirusom.

Zastosowanie

Bertram poprzez swoje właściwości prozdrowotne pomaga wszystkim tym, którzy zmagają się z problemami układu nerwowego: osoby pracujące umysłowo, uczące się oraz studiujące. Korzystnie wpływa na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy i uczenia się. Sprawdza się w profilaktyce związanej z chorobą Alzheimera. Pomaga ludziom w podeszłym wieku, którzy cierpią na demencję starczą lub mają problemy z mówieniem.

Wspiera zapobieganie wystąpienia niedoborów żelaza oraz witamin, dlatego sięgają po niego osoby z anemią. Oczyszcza jelita z resztek niestrawionego pokarmu oraz wpływa na wzmocnienie pracy całego organizmu. Medycyna naturalna poleca bertram do leczenia bólów gardła, zębów czy migdałków. Żucie korzenia, które pobudza proces wydzielania śliny, łagodzi ból dzięki zawartym tam substancjom leczniczym.

Także cukrzycy powinni wziąć pod uwagę dietę bogatą w ten specyfik, gdyż reguluje on proces przyswajania cukrów i może stanowić wsparcie w terapii. Radzi sobie z zaburzeniami trawienia oraz niestrawności. Pomaga osobom prowadzącym niezdrowy tryb życia lub wyniszczonym przez chorobę „stanąć na nogi”. Przywraca siły i zdrowie, poprawia nastrój, pozytywnie wpływa na oczy, oczyszczając je, wspomaga leczenie różnorodnych infekcji.

Niezliczone prozdrowotne właściwości bertramu obejmują także męskie funkcje rozrodcze. Poprawia jakość spermy, a poziom hormonów płciowych utrzymuje na prawidłowym poziomie. Pierściennik wpływa na zwiększenie płodności.

W SZTUCE KULINARNEJ

W sztuce kulinarnej proszek z korzenia bertramu, że swym delikatnym, lekko ostrym smakiem oraz korzennym aromatem, robi prawdziwą furorę. Sprawdza się jako przyprawa do zup, kasz, ryżów, warzyw oraz sosów.