Jeżeli masz pytania, zadzwoń: 728-310-614

Suszony zakwas żytni ekologiczny

Przepis na chleb na suszonym zakwasie:

- Nagrzać piekarnik do 210 stopni

- Formę na chleb posmaruj tłuszczem

- 100g suszonego zakwasu zalać ciepłą wodą w ilości 100ml

- pozostaw na 60 minut w ciepłym miejscu

- po tym czasie dolej 200 ml letniej wody

- dodaj 20g świeżych drożdży, szczyptę cukru (ciągle mieszając), wsyp 100g mąki żytniej 2000 oraz 100g mąki pszennej 750.

- przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na 1.5 godziny w ciepłym miejscu

- posól (łyżka stołowa), dosyp mąkę pszenną 750- ok. 100-200g

- po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika.

- do piekarnika wstawić naczynie z wodą

- wypiekać w zależności od wielkości porcji- ok.40-50 minut.

- po zakończonym pieczeniu chleb wyjąć z foremki i ostudzić

- aby nadać atrakcyjny, błyszczący wygląd skórkę po wyjęciu z pieca zrosić wodą lub posmarować białkiem