Suszony zakwas żytni ekologiczny
Przepis na chleb na suszonym zakwasie:
- Nagrzać piekarnik do 210 stopni
- Formę na chleb posmaruj tłuszczem
- 100g suszonego zakwasu zalać ciepłą wodą w ilości 100ml
- pozostaw na 60 minut w ciepłym miejscu
- po tym czasie dolej 200 ml letniej wody
- dodaj 20g świeżych drożdży, szczyptę cukru (ciągle mieszając), wsyp 100g mąki żytniej 2000 oraz 100g mąki pszennej 750.
- przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na 1.5 godziny w ciepłym miejscu
- posól (łyżka stołowa), dosyp mąkę pszenną 750- ok. 100-200g
- po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika.
- do piekarnika wstawić naczynie z wodą
- wypiekać w zależności od wielkości porcji- ok.40-50 minut.
- po zakończonym pieczeniu chleb wyjąć z foremki i ostudzić
- aby nadać atrakcyjny, błyszczący wygląd skórkę po wyjęciu z pieca zrosić wodą lub posmarować białkiem