Jeżeli masz pytania, zadzwoń: 728-310-614

Przepis na domowy chleb

Przygotowanie:

Istotna jest proporcja kwasu do mąki:

Chleby pszenne ok. 1-2% (10 - 20 g na 1 kg mąki)

Chleby pszenno-żytnie ok. 2-3% (20 - 30 g na 1 kg mąki)

Chleby wieloziarniste ok. 3-4% (30 - 40 g na 1 kg mąki)

Chleby żytnie ok. 5 % (50 g na 1 kg mąki)

Przepis na chleb w domowym piekarniku:

  1. nagrzej piekarnik do 210 stopni
  2. formę na ciasto posmaruj tłuszczem
  3. przygotuj i odważ składniki
  4. wyrabiamy ciasto - ręcznie - około 10 min
  5. w mikserze - 5 min na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia
  7. dzielimy ciasto na porcje i formujemy
  8. zwilżamy wierzch wodą kładąc ściereczkę
  9. obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.
  10. ciasto wkładamy do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykrywamy ściereczką.
  11. odstawiamy w ciepłe miejsce na około 50 minut, objętość powinna zwiększyć się dwukrotnie
  12. po 20 minutach zraszamy wodą
  13. po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika
  14. przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem
  15. do piekarnika wstawić naczynie z wodą.
  16. wypiekać w zależności od wielkości porcji - ok.40-50 minut.
  17. po zakończonym pieczeniu chleb wyjąć z foremki i ostudzić
  18. aby nadać atrakcyjny, błyszczący wygląd skórkę, po wyjęciu z pieca zrosić wodą lub posmarować białkiem