Przepis na domowy chleb
Przygotowanie:
Istotna jest proporcja kwasu do mąki:
Chleby pszenne ok. 1-2% (10 - 20 g na 1 kg mąki)
Chleby pszenno-żytnie ok. 2-3% (20 - 30 g na 1 kg mąki)
Chleby wieloziarniste ok. 3-4% (30 - 40 g na 1 kg mąki)
Chleby żytnie ok. 5 % (50 g na 1 kg mąki)
Przepis na chleb w domowym piekarniku:
- nagrzej piekarnik do 210 stopni
- formę na ciasto posmaruj tłuszczem
- przygotuj i odważ składniki
- wyrabiamy ciasto - ręcznie - około 10 min
- w mikserze - 5 min na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
- ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia
- dzielimy ciasto na porcje i formujemy
- zwilżamy wierzch wodą kładąc ściereczkę
- obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.
- ciasto wkładamy do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykrywamy ściereczką.
- odstawiamy w ciepłe miejsce na około 50 minut, objętość powinna zwiększyć się dwukrotnie
- po 20 minutach zraszamy wodą
- po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika
- przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem
- do piekarnika wstawić naczynie z wodą.
- wypiekać w zależności od wielkości porcji - ok.40-50 minut.
- po zakończonym pieczeniu chleb wyjąć z foremki i ostudzić
- aby nadać atrakcyjny, błyszczący wygląd skórkę, po wyjęciu z pieca zrosić wodą lub posmarować białkiem