Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą
Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą to pomysł na łatwy, odżywczy i orientalny posiłek. Taki bezmięsny obiad zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale w przepisie nie ma żadnych składników odzwierzęcych, więc to też danie dla wegan.
Czas przygotowania: 50 min.
Dla 4 osób
Składniki:
- Czarna soczewica 200g
- brokuły 450 g
- tofu 180 g
- pieprz 1 szczypta
- mąka kukurydziana 1 łyżeczka
- olej 1 łyżka stołowa
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- korzeń imbiru 1 szt.
- papryka chili 1 szt.
- kurkuma 1 łyżka stołowa
- przyprawa curry 1 łyżka stołowa
- miso 15 g
- mleko kokosowe 400 ml
- passata pomidorowa 150 ml
- szpinak 100 g
- limonka 2 szt.
- kolendra 4 łyżki stołowe
- dymka 2 łyżki stołowe
Wykonanie:
Gotujemy wodę, wsypujemy czarną soczewicę. Gotujemy ją ok. 25 min. Na 5 minut przed końcem ustawiamy nad garnkiem durszlak z różyczkami brokułu, przykrywamy i gotujemy na parze. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Odcedzamy soczewicę
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C. Wędzone tofu osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i mąką kukurydzianą. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, obracając w trakcie.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy średniej wielkości posiekaną cebulę i szklimy. Dokładamy 2 czosnek, pokrojoną papryczkę chili i posiekany 6-cm kawałek imbiru. Dusimy przez 3–4 min. Wsypujemy pełną łyżkę kurkumy oraz curry, podgrzewamy przez chwilę. Dodajemy saszetkę pasty miso, mleko kokosowe, 700 ml wody i passatę pomidorową. Gotujemy około 20 minut. Na 4 minuty przed końcem dodajemy listki szpinaku.
Przyprawiamy do smaku sokiem z limonki. Do miseczek nakładamy brokuły i soczewicę, zalewamy zupą. Dekorujemy kostkami tofu i posiekaną kolendrą i dymką.