Jeżeli masz pytania, zadzwoń: 728-310-614

Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą


Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą to pomysł na łatwy, odżywczy i orientalny posiłek. Taki bezmięsny obiad zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale w przepisie nie ma żadnych składników odzwierzęcych, więc to też danie dla wegan.

Czas przygotowania: 50 min.

Dla 4 osób

Składniki:

  • Czarna soczewica 200g
  • brokuły 450 g
  • tofu 180 g
  • pieprz 1 szczypta
  • mąka kukurydziana 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżka stołowa
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • korzeń imbiru 1 szt.
  • papryka chili 1 szt.
  • kurkuma 1 łyżka stołowa
  • przyprawa curry 1 łyżka stołowa
  • miso 15 g
  • mleko kokosowe 400 ml
  • passata pomidorowa 150 ml
  • szpinak 100 g
  • limonka 2 szt.
  • kolendra 4 łyżki stołowe
  • dymka 2 łyżki stołowe

Wykonanie:

Gotujemy wodę, wsypujemy czarną soczewicę. Gotujemy ją ok. 25 min. Na 5 minut przed końcem ustawiamy nad garnkiem durszlak z różyczkami brokułu, przykrywamy i gotujemy na parze. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Odcedzamy soczewicę

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C. Wędzone tofu osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i mąką kukurydzianą. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, obracając w trakcie.

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy średniej wielkości posiekaną cebulę i szklimy. Dokładamy 2 czosnek, pokrojoną papryczkę chili i posiekany 6-cm kawałek imbiru. Dusimy przez 3–4 min. Wsypujemy pełną łyżkę kurkumy oraz curry, podgrzewamy przez chwilę. Dodajemy saszetkę pasty miso, mleko kokosowe, 700 ml wody i passatę pomidorową. Gotujemy około 20 minut. Na 4 minuty przed końcem dodajemy listki szpinaku.

Przyprawiamy do smaku sokiem z limonki. Do miseczek nakładamy brokuły i soczewicę, zalewamy zupą. Dekorujemy kostkami tofu i posiekaną kolendrą i dymką.