Jeżeli masz pytania, zadzwoń: 728-310-614

SKĄD POCHODZI MIÓD MANUKA?

Manuka (Leptospermum scoparium) porasta dziewicze tereny Nowej Zelandii - jedno z najczystszych miejsc na świecie. Nazwa miodu wywodzi się języka maori i oznacza miód z drzewa herbacianego". Pszczoły miodne zbierając nektar z dzikich krzewów manuka, tworzą miód odróżniający się od innych miodów wysoką zawartością substancji aktywnej-methyl glyoxalu, decydującego o jego unikalnych właściwościach.

80% roślin porastających Nowa Zelandię to gatunki endemiczne, czyli takie które nie występują na innych kontynentach.

Właściwości krzewu manuka poznano na długo przed wyprodukowaniem pierwszej baryłki miodu. Już rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii - Maorysi- młode pędy krzewu, pili napój z jego nasion i liści, by łagodzić dolegliwości przewodu moczowego, pokarmowego oraz gorączkę.

Stosowano go też jako środek uspokajający.

Na miód manuka zwrócono uwagę dopiero w latach 30. ubiegłego stulecia, gdy zauważono, że żywiące się nim bydło rzadziej choruje.

POZYSKIWANIE MIODU

W Miodzie Manuka MGOT™ zachowana jest maksymalna ilość pierwotnych składników. Jest to możliwe dzięki dbałości producenta o to, by tempera tura w ciągu całego procesu utrzymywała się na poziomie temperatury panującej w ulu, czyli 37-40 °C. Dzięki temu, ilość bioaktywnych składników w pojedynczym słoiku jest na takim samym poziomie, jak tuż po wyjęciu miodu z ula.

Średni okres życia jednej pszczoły to 35-40 dni (za wyjątkiem pszczoły zimowej żyjącej do 9 miesięcy). W tym czasie pszczoła jest w stanie wyprodukować tylko jedną łyżeczkę miodu.

W trosce o najwyższą jakość i bezpieczeństwo Miodów Manuka, Firma Pro pharma zleca dodatkowe, niezależne kontrole laboratoryjne. Miody Manuka MGOT™ MHNZ są przebadane pod względem aż sześciu czynników:

✓ Stężenie methylglyoxalu - potwierdzenie minimalnej i rzeczywistej zawartości aktywnego związku podanego na etykiecie.

Pyłek kwiatowy Leptosperin - pozwala jednoznacznie określić dokład nie jego odmianę, gwarantuje oryginalność i jednorodność Miodów Manuka.

✓DHA (dihydroxyacetone) - substancja charakterystyczna tylko dla Mio dów Manuka. Dzięki niej powstaje methylglyoxal

✓ Zawartość HMF - nie więcej niż 40 ppm (mg/kg), wyższe wartości mogą wskazywać na przegrzanie miodu lub przechowywanie w nieodpowiednich warunkach.

✓ Liczba diastazowa - określa aktywność enzymów w miodzie. Nie powinna wynosić mniej niż 8. Zbyt niska wartość oznacza, że miód manuka mógł być podgrzewany w temp. powyżej 40 °C, co powoduje inaktywację enzymów lub mógł być zafałszowany poprzez dodatek sacharozy.

✓ Badania mikrobiologiczne - zapewniają bezpieczeństwo i potwierdzają, że w miodzie nie występują patogeny żywnościowe oraz pleśnie

 

Badania przeprowadzone w odstępie dwóch lat jasno pokazują, że różnice między deklarowaną a rzeczywistą zawartością methylglyoxalu są znacz ne. Największy wzrost możemy zaobserwować w miodach o najwyż szym stężeniu tego związku. Skąd zatem tak duża rozbieżność?

Methylglyoxal powstaje w trakcie dojrzewania i przechowywania mio du Manuka z dihydroxyacetonu (DHA) obecnego w nektarze z kwiatów Manuka. Oznacza to, że im dłużej miód dojrzewa i jest przechowywany, tym większa część związku DHA zostaje przekształcona w MGO.

Od momentu badania miodu w Nowej Zelandii w laboratorium MHNZ do dostarczenia miodów do naszego kraju mija czas, który pozwala na wzrost poziomu MGO. Kupując nasz Miód Manuka możesz mieć pewność, że zawiera znacznie więcej methylglyoxalu, niż zadeklarował producent.