Migdałowe ciastka z mąki z ciecierzycy
Składniki na około 9 ciastek:
- szklanka drobnej ciecierzycy
- pół szklanki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
- ⅓ szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki oleju klonowego lub z agawy
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki ciepłej wody
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina ekstraktu z wanilii lub miąższ z połowy laski
Wykonanie:
W mniejszej misce zalej siemię lniane wodą i odstaw na chwilę. Do większej miski mąkę z ciecierzycy przesiej przez sito razem z sodą oczyszczoną, wanilią i solą. Do siemienia dodaj olej i syrop. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie wlej mokre składniki do większej miski, łącząc wszystkie składniki. Dodaj migdały
Ciasto odłóż na minimum godzinę, aż ciecierzyca wchłonie wodę i ciasto ostygnie. Piekarnik nagrzej do 170°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej małe uformowane kulki spłaszczone lekko zwilżonymi palcami. Ciastka piecz przez około 12 -15 minut. Podawaj z lekko podgrzanym mlekiem sojowym lub roztopioną czekoladą.