Jeżeli masz pytania, zadzwoń: 728-310-614

Migdałowe ciastka z mąki z ciecierzycy


Składniki na około 9 ciastek:

  • szklanka drobnej ciecierzycy
  • pół szklanki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
  • ⅓ szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki oleju klonowego lub z agawy
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina ekstraktu z wanilii lub miąższ z połowy laski

Wykonanie:

W mniejszej misce zalej siemię lniane wodą i odstaw na chwilę. Do większej miski mąkę z ciecierzycy przesiej przez sito razem z sodą oczyszczoną, wanilią i solą. Do siemienia dodaj olej i syrop. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie wlej mokre składniki do większej miski, łącząc wszystkie składniki. Dodaj migdały

Ciasto odłóż na minimum godzinę, aż ciecierzyca wchłonie wodę i ciasto ostygnie. Piekarnik nagrzej do 170°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej małe uformowane kulki spłaszczone lekko zwilżonymi palcami. Ciastka piecz przez około 12 -15 minut. Podawaj z lekko podgrzanym mlekiem sojowym lub roztopioną czekoladą.