Jeżeli masz pytania, zadzwoń: 728-310-614

Mąki


Czym jest orkisz?

Orkisz to zdrowsza i lepiej przyswajalna odmiana pszenicy. Zboże to jest mało wymagające pod względem uprawy, więc w mniejszym stopniu podlega modyfikacjom genetycznym.

Mąka orkiszowa jest też bogata w składniki odżywcze – zawiera liczne minerały, witaminy z grupy B i łatwo przyswajalne białka. Orkisz zawiera gluten - nie może być spożywany przez osoby na ścisłej diecie bezglutenowej, jest polecana dla osób, które chcą tylko ograniczyć gluten.

Mąka ta "zachowuje się" w wypiekach podobnie do zwykłej pszennej, ale może wymagać dodania nieco większej ilości spulchniacza. Mąka orkiszowa pełnoziarnista może okazać się bardziej chłonna, jak wiele "grubszych" mąk. Eksperymenty z pieczywem, radzimy rozpocząć od stopniowego mieszania orkiszu z innymi zbożami, na początek dobre będą bułki orkiszowe i pizza orkiszowa.

Mąka orkiszowa - zalety:

  • jest ciepła i działa rozgrzewająco,
  • wzmacnia ciało, pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu,
  • jest tłusta i zaopatruje ciało w energię,
  • jest lekkostrawna,
  • wspomaga trawienie,
  • korzystnie wpływa na włosy i paznokcie,
  • w jakiejkolwiek postaci spożywany jest dobrze przyswajany przez organizm.

Mąka orkiszowa jasna typ 630

Mąka jasna (biała), otrzymana z ziarna leczniczej, prastarej odmiany Oberkulmer Rotkorn, która jest główną odmianą zalecaną przez Hildegardę z Bingen.

Zboże orkiszu uprawiane jest na terenie Polski w sposób odpowiedzialny (bez pestycydów, fungicydów, Randapu i innych). Mąka orkiszowa ORvita zawiera w 100% prastarą odmianę orkiszu Oberkulmer Rotkorn i jest produktem naturalnym bez dodatków chemicznych jak konserwanty, wybielacze czy rozpulchniacze. Mąka orkiszowa jest bardzo uniwersalna w stosowaniu i odmienia dobrze znane przepisy. Jej lekko orzechowy smak doskonale pasuje nie tylko do pieczywa i szarlotki, ale też wytrawnej tarty, naleśników lub puszystej chałki, można z niej również upiec bułeczki orkiszowe, naleśniki, kluseczki, biszkopty, ciastka, które są przysmakiem nie tylko dzieci, ale i osób starszych.

Produkt ma zastosowanie zarówno w gotowaniu jak i w wypiekach kulinarnych. Mąkę jasną można mieszać z mąką orkiszową ciemną (z pełnego przemiału lub sitkową 1400).

Olej lniany

 


 

Lekarstwem na choroby cywilizacyjne określają dziś dietetycy i lekarze olej lniany. Ten jeden z najzdrowszych dostępnych na rynku tłuszczów roślinnych, tłoczony z dojrzałych nasion lnu metodą „na zimno”, jest cennym źródłem różnego rodzaju kwasów. W dodatku, znakomicie sprawdza się w dietach towarzyszących odchudzaniu się. O lekko żółtawym zabarwieniu, specyficznym zapachu i nieco orzechowym smaku olej lniany zwiera bezcenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (kwasy linolenowy, linolowy i olejowy), kwasy nasycone (palmitynowy, stearynowy, mirystynowy, erukowy) i fitosterole. Bogaty jest w witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, cenne enzymy i białka. Nie brakuje mu też składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, fosfor, miedź, cynk.

Zastosowanie

Podstawowa zasada: nie smażymy, ale pijemy go i używamy w stanie surowym. Najlepszy jest ten z krótkim terminem przydatności do spożycia i w butelkach z ciemnego szkła. Lubi chłodne zacienione miejsca. Tam go przechowujemy, a po otwarciu przenosimy do lodówki. Zalecana dawka dzienna to 2-6 łyżek stołowych. Dawka lecznicza to 6-8 łyżek dziennie. 1 gram oleju na każdy 1 kilogram masy ciała. Sprawdza się też jako dodatek do zimnych sosów, sałatek, surówek, koktajli owocowych lub warzywnych, przekąsek i zup. Można miksować z jogurtem, kefirem, sokiem z cytryny czy nawet wodą.

Prozdrowotne zalety

Obecne w oleju lnianym kwasy omega-3 i omega-6 wpływają na regulację poziomu cholesterolu. W rezultacie zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i choroby nadciśnieniowej. Badania dowiodły dobroczynnego wpływu kwasów omega-3 na skuteczną walkę z rakiem piersi, jajników oraz jelita grubego i prostaty. Lignany, które występują w oleju, mają silne działanie antyoksydacyjne. Olej aktywuje pracę mózgu i zapobiega przewlekłym stanom zapalnym. Dziecko, które regularnie spożywa olej lniany, łatwiej przyswaja wiedzę i zapamiętuje. Substancja dobrze wpływa na leczenie nadpobudliwości dziecięcej (zespół ADHD) Oprócz wspomagania równowagi hormonalnej działa dobrze na skórę: pomaga w leczeniu egzemy, łuszczycy, trądziku różowatego oraz oparzeń słonecznych. Dzięki olejowi także aktywizuje się przemianę materii, a zaburzone procesy trawienne normalizują się. Może zapobiegać tworzeniu się kamieni żółciowych. Regeneruje i osłania błony śluzowe układu pokarmowego i wydalniczego (hemoroidy). Dobrze służy kobietom w ciąży i podczas karmienia, gdy zapotrzebowanie na kwasy omega-3 znacząco rośnie.

Olej lniany i odchudzanie

Z jednej strony olej jest dobrym źródłem energii, z drugiej wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Dobre efekty przynosi spożywanie go przez mężczyzn i kobiety w średnim wieku, chcących pozbyć się tłuszczu szczególnie z okolic brzucha. Mechanizm działania jest prosty: nienasycone kwasy tłuszczowe redukują hormony regulujące trawienie, produkcję insuliny i przechowywanie tłuszczu. W ten sposób następuje zmniejszenie uczucia głodu i łaknienia. Kwasy tłuszczowe omega-3 hamują i powstrzymują tworzenie zapasów tłuszczu w organizmie. Olej lniany przyspiesza metabolizm, oczyszcza wątrobę i mobilizuje do pracy drogi żółciowe. Pobudza perystaltykę jelit i pomaga skutecznie pozbyć się zalegających w organizmie kilogramami mas kałowych.

Miód manuka

 


 

Nowozelandzki miód manuka z aktywnym składnikiem – methylglyoxalu (MGO) – o znacznie wyższym stężeniu niż w zwykłych miodach – pomaga trawić, wzmacnia odporność i skutecznie walczy z groźnymi bakteriami w organizmie. O tym unikatowym owocu pszczelej pracy mówią dziś wszyscy. Także jego własności smakowe czynią „miód z drzewa herbacianego” wyjątkowym wśród naturalnych produktów. Jest pozbawiony jakichkolwiek dodatków chemicznych czy konserwantów.

Sprzedawany w Sklepie LUMEN oryginalny miód manuka przeszedł badania w laboratoriach – w Nowej Zelandii oraz w Polsce. Na każdym etapie produkcji temperatura miodu nie przekracza temperatury panującej w ulu. Ten cenny nektar nie należy do najtańszych, gdyż jego produkcja jest ściśle limitowana i kontrolowana przez odpowiednią instytucję na australijskim kontynencie.

WŁAŚCIWOŚCI

Cechą wyróżniającą miód manuka spośród innych miodów jest znacznie wyższe stężenie methylglyoxalu – czynnego składnika o działaniu prozdrowotnym. W zwykłym miodzie nie znajdziemy tej substancji więcej niż 10 mg na 1 kg. Miód manuka zawiera natomiast od 100 do 550 mg methylglyoxalu na 1 kg. Składnika tego jest w miodzie na tyle dużo, że niektórzy specjaliści mówią o trwałej dobroczynnej aktywności przysmaku z Kraju Kiwi.

Specjaliści zauważyli, że miód o stężeniu MGO 400+ wykazuje wyraźne właściwości lecznicze. W naszym Sklepie LUMEN można kupić miód właśnie o stężeniu MGO 400+ (250g lub 500g), a na zamówienie także MGO 500+ (250g lub 500g). Symbol „+” oznacza w tym przypadku, że minimalna wartość MGO jest 400 (lub 500), a często jest większa.

ZASTOSOWANIE

Miód manuka dobrze wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, reguluje florę bakteryjną jelit, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, zespołu jelita nadwrażliwego i refluksu. Znacząco wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza leczenie trądziku młodzieńczego i różowatego.

Skutecznie walczy z bateriami gronkowca i paciorkowca, dlatego przeciwdziała zapaleniu zatok, gardła, błony śluzowej nosa, infekcjom przewodu pokarmowego. Jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na gojenie się ran czy odleżyn. Pomaga pozbyć się egzemy.

Dzięki substancjom antybakteryjnym miód manuka przyspiesza powstawanie dobroczynnych bakterii jelitowych, zwalczając zarazem bakterie chorobotwórcze w przewodzie pokarmowym, jak np. Helicobacter pylori. Skutecznie wspomaga leczenie bóli brzucha, wzdęć, kolek jelitowych, nudności, zgag, wrzodów żołądka itp. Obniża stężenie kwasu solnego i wspomaga regenerację uszkodzonej błony śluzowej żołądka. Miód może być z powodzeniem stosowany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci – starsze niż 12 miesięcy.

Naturalny miód manuka zazwyczaj spożywa się jak każdy inny miód – na przykład 1–2 łyżeczki rano, na czczo, około 20 minut przed posiłkiem. Jak każdy inny miód nie jest zalecany osobom uczulonym na produkty pszczelego pochodzenia.

Galgant

 


 

Galgant poprawia krążenie, wzmacnia pracę serca, pobudza apetyt i dobrze wpływa na trawienie. Pomaga walczyć z przeziębieniami, wspomaga zwalczanie gorączki, a także jest skuteczny w walce z bólami głowy, zawrotami oraz ogólnym osłabieniem. Korzystnie wpływa na uczucie stresu. W medycynie naturalnej św. Hildegardy funkcjonuje jako przyprawa „nasercowa”. Łagodzi bóle serca.


Galgant chiński – znany także pod takimi nazwami jak dziki kardamon oraz alpinia galgant – pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jako roślina osiąga do 2,5 metra. Wykorzystuje się przede wszystkim jej masywne kłącze. Zanim trafi na rynek, tnie się je na kawałki, suszy i mieli.

W celach leczniczych i jako przyprawa kuchenna stosowany jest proszek z korzenia galgantu. Ma ostro-gorzki smak oraz oryginalny aromat, przypominający gorzkawy imbir. Dziki kardamon coraz częściej staje się ważnym elementem sztuki kulinarnej.


Zastosowanie

Najważniejszą właściwością galgantu jest to, że wzmacnia serce i łagodzi jego bóle. Wspiera poprawę krążenia i wzmacnia pracę serca przeciwdziałając jego osłabieniu. Często wykorzystywany jest jako wsparcie w terapii chorób serca. Substancje bioaktywne galgantu wpływają na pracę przewodu pokarmowego, łagodząc dolegliwości trawienne, wspierają zapobieganie wystąpienia kolek jelitowych oraz pomaga niwelować nieprzyjemny zapach z ust. Dzięki olejkom eterycznym, które zawiera, hamuje namnażanie się grzybów, wirusów oraz bakterii chorobotwórczych w jelitach. Galgant ma dobry wpływ na mechanizmy odpornościowe organizmu, dlatego pomaga walczyć z gorączką i przeziębieniami. Korzystnie wpływa na bóle głowy, zawroty, osłabienia i stale powracający stres.

Chroni przed osłabieniem słuchu. Minimalizuje dolegliwości miesiączkowe i wspiera w walce z bólami kręgosłupa. Łagodzi chorobę lokomocyjną i wpływa na regenerację organizmu, pomagając zwalczyć zmęczenie, wyczerpanie i osłabienie.


W sztuce kulinarnej

Proszek z korzenia galgantu wykorzystywany jest jako przyprawa do potraw mięsnych i rybnych. Sprawdza się jako dodatek do zup, sosów czy marynat. Współgra znakomicie z innymi ostrymi przyprawami, jak trawa cytrynowa, curry. Dodany domowego kompotu lub dżemu działa jak konserwant.