Mąka z samopszy
Mąka z samopszy barwi żywność na żółto, nadaje orzechowego posmaku, wykazuje mniejszą sprężystość, ale większą lepkość niż mąka pszenna. Pieczywo wyprodukowane z mąki samopszy dłużej zachowuje świeżość.
Samopsza jest jednym z najstarszych zbóż. Wywodzi się z rejonów dzisiejszej Turcji, Syrii, Izraela i Egiptu. Jest to odmiana pszenicy, która uchodzi za gatunek, który na przestrzeni przynajmniej kilkuset lat nie został poddany żadnym modyfikacjom i do czasów dzisiejszych zachował dawne właściwości.
Mąka z samopszy stanowi zamiennik dla mąki pszennej. Doskonale nadaje się do wypieku, jest smaczna i bardziej wartościowa, posiada wiele cennych dla zdrowia mikro- i makroelementów, posiada podwyższony udział białek oraz tłuszczów, a także znaczna ilość substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Mąka z samopszy, podobnie jak pszeniczna, zawiera gluten, Naukowcy uważają jednak, że gluten zawarty w samopszy jest znacznie mniej szkodliwy.
Prozdrowotne właściwości mąki z samopszy związane są przede wszystkim z podwyższoną zawartością związków o działaniu przeciwutleniającym, zapobiegających starzeniu się organizmu, a także rozwojowi nowotworów i chorób serca.
Konsumenci podkreślają jej walory smakowe, a także mniejszą ilość negatywnych oddziaływań na organizm, nawet u osób cierpiących na nietolerancję glutenu, cukrzycę czy dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
fot. Unsplash