Jeżeli masz pytania, zadzwoń: 728-310-614

Mąka kokosowa


Mąka kokosowa jest bogata w błonnik – zawiera go 6 razy więcej niż zwykła mąka pszenna. Większość tego błonnika to błonnik nierozpuszczalny, który wzmacnia uczucie sytości i przyczynia się do zdrowego funkcjonowania układu pokarmowego. Mąka ma również niski indeks glikemiczny z uwagi na niską zawartość węglowodanów. Jest bogata w białko roślinne. Zawarte w mące kokosowej tłuszcze MCT (medium-chain triglycerides) są lekkostrawne, dostarczają wolno uwalnianej energii, mają działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, a dodatkowo przyspieszają tempo przemiany materii.

Można używać ją tak samo jak inne mąki zbożowe do ciast, naleśników czy zagęszczania potraw. Aby zwiększyć ilość spożywanego błonnika, zaleca się również zjadanie jej na surowo, jako dodatku do owsianek, płatków, koktajli i innych produktów mlecznych.

Przed dodaniem skrobi do gotowanego dania, rozpuść ją w zimnej wodzie. Nie obawiaj się, że wraz z gęstością potraw lub ciasta do wypieków zmieni się także ich aromat i smak. Skrobia kukurydziana to produkt bezzapachowy oraz bezsmakowy.